Djeca – to su naše sutrašnje sudije

Porodilište Kosovska MitrovicaUpravo sam primo vijest da je danas sa već sada bivšeg administrativnog prelaza Jarinje vraćena humanitarna pošiljka za porodilište u Kosovskoj Mitrovici. Mnogi će ovu vijest propustiti kao što propuštaju i sve ostalo kroz šta u poslijednje vrijeme prolazi naš narod Kosova i Metohije. Isto tako ne mogu da se otmem ni utisku koliko me je ova situacija podsjetila i na smrt 12 banjalučkih beba zbog nedostatka kiseonika potrebnog za adekvatan tretman uslijed blokade srpskih teritorija od strane HVO i AR BiH. Zbog svog poznatog stava po svim pitanjima vezanim za Kosovo i Metohiju odlučio sam da na ovaj način apelujem putem bloga, jer sam u martu ove godine lično boravio u ovom porodilištu gdje sam radio kratku fotoreportažu upravo povodom humanitarne akcije “Trojka iz bloka”. Ono što sam tada tamo zatekao je na mene značajno uticalo kako sa ljudske, tako i sa one patriotske strane, jer mi iz glave nije izlazilo pitanje kako da mi branimo Kosovo i Metohiju dok glavno porodilište gdje nam se rađaju djeca izgleda tako otužno. U vrijeme kad sam boravio od početka godine tamo je bilo rođeno 113 beba i to je svakako ono što ohrabruje, kao što ohrabruje i entuzijazam i improvizacija koju posjeduju doktori i sestre koje rade u porodilištu i pored svih teških uslova u kojima se nalaze.

Porodilište Kosovska MitovicaJasno je da sve ovo nije dovoljno. Iz tih razloga su organizatori ove akcije zajedno sa studentima Univerziteta u Prištini sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici odlučili da baš ovo porodilište bude u fokusu akcije “Trojka iz bloka”. Ovom akcijom koja je veoma uspješno održana početkom aprila prikupljena su sredstva za dio nove opreme i sanaciju porodilišta. 

Sterilizatori, vage sa visinometrom za merenje novorođenčadi, EKG uređaji i mjerači pritiska zaustavljeni su danas na prelazu Jarinje, u sopstvenoj državi, jer prema riječima “kosovskog carinika” bolnica u Kosovskoj Mitrovici “nema licencu za rad Republike Kosovo*1244”. Oprema za bezbjedan dolazak na svijet najmlađih Mitrovčana se tako od danas nalazi u privatnom smeštaju “kod nekih rođaka” i čekaće “privremeno humanitarno rješenje” kako bi se u narednim danima prebacila u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici. 

I pored sve dokumentacije koju je pošiljka posjedovala na kraju je ipak vraćena. Sve ovo je između svega ostalog i posljedica onog famoznog “Briselskog sporazuma” i nasilne integracije srpskog naroda u institucije tzv. Republike Kosovo*1244. To je besraman i klasičan primjer kako se jedna država odriče same sebe i svog sopstvenog naroda, a sada vidimo i potomaka. Albancima naravno sve ovo ide u prilog, jer i ovim činom demonstriraju silu svoje lažne države koju su dobili na poklon. Neke odgovarajuće reakcije stranih ambasadora koji vire iz svojih udobnih rezidencija ne treba ni očekivati, kao ni one iz Brisela. Na kraju želim da vjerujem da će ova pošiljka nekako naći svoj put do porodilišta, a svim onima koji se olako odriču i potomstva i naroda i Kosova i Metohije i koji žmire i okreću leđa, neka i ovo bude još jedno upozorenje, jer kako reče Maksim Gorki “Djeca – to su naše sutrašnje sudije.”

2 thoughts on “Djeca – to su naše sutrašnje sudije

  1. zaista zalosno, ali zar je moguce da se ne mozete organizovati cak ni kantu farbe da kupite i ofarbate ove krevete. pa na sta to lici ?! jesmo li ljudi ili kreature bez svijesti ?!

  2. Pingback: СЗС заустављени на Јарињу! | Srbi za Srbe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.