Urugvaj i Republika Srpska – Preko zastava do ekonomskih lekcija

Uruguay - urugvajMotivaciju za svoj novi tekst pronašao sam u predsjedničkim izborima koji se održavaju u Urugvaju i koaliciji iz koje dolaze sadašnji predsjednik i favorit na novim izborima. Naime, koalicija stranka pod nazivom  Frente Amplio  ili u našem slobodnom prevodu “Široki front” kao svoja obilježja koristi ni manje ni više nego zastavu Republike Srpske. Sama zastava i raspored boja su skroz identični, ono što ih razlikuje je grb koji se pojavljuje u obliku slova A i F na zastavi ove koalicije. Zaista je simpatično i neobično bilo gledati slike Urugvajaca kako u svojoj predizbornoj kampanji mašu zastavama “Republike Srpske”. Ne znam da li i oni znaju ovo što ja znam oko sličnosti naših zastava, ali to je bio dovoljan razlog da malo više istražim i napišem nešto o samoj koaliciji, izborima, geopolitičkim, te ekonomskim informacijama koje se vežu za ovu Južno Američku državu u usponu.

Frente - amplio - srpska-flagSlika 1. Predizborni skupovi koalicije “Frente Amplio “

Dakle, Frente Amplio ili koalicija više ljevičarskih stranaka vlada Urugvajem već deset godina. Iako nije predsjednik koalicije zaštitno lice ovog pokreta je kultni predsednik države Hose Muhika. “Frente Ampilo” dobio je međunarodno priznanje i pohvale urugvajske javnosti za svoj umereni ljevičarski kurs – prije svega tokom drugog mandata, kada je svjetsku slavu stekao i predsednik Urugvaja. Ovaj čovjek je svjetskoj javnosti poznat kao “najsiromašniji predsjednik na svijetu”. Svojim skromnim stilom života gdje se na posao vozi u “bubi”, a leti ekonomskom klasom pokazao je da predsjednik može da bude i sasvim običan čovjek. Iskrenošću kakva nije uobičajena za političara, ovaj čovjek je uspio pridobiti Urugvajce na svoju stranu. On od svoje plate, koja iznosi 12.500 dolara, za sebe zadržava desetinu, odnosno 1.250 dolara, a sve ostalo daje u dobrotvorne svrhe.

Ono na šta treba obratiti pažnju kad je Urugvaj u pitanju su ekonomske lekcije koje možemo da naučimo kao i pragmatičan pristup u državnom razvoju. Da je Urugvaj u ovome zaista uspješan, priznao je i popularni časopis “Ekonomist” koji je 2013. proglasio Urugvaj za državu godine. Bruto nacionalni proizvod je u prošle četiri godine rastao prosječno 5,5% godišnje, a udio siromašnih je od 2006 do 2013 opao sa 34% na 11%, dok je nezaposlenost trenutno na rekordno niskom nivou od šest procenata. Zemlja uživa sve bolju reputaciju kao mjesto za investicije i strana ulaganja rastu, kao i potražnja za urugvajskim državnim obveznicama. Izvozi se uglavnom govedina, soja, celuloza, riža, drvo i mliječni proizvodi. Ovdje posebno želim da istaknem koliko je ozbiljno organizovana proizvodnja govedine te ulaganje u savremene tehnologije u ovom sektoru. Prema zakonu, svaki farmer u Urugvaju svu stoku mora obilježiti najkasnije šest mjeseci od rođenja – broj na jedno uho, a kompjuterski čip u drugo. Nakon prodaje i klanja svaki komad mesa nastavlja se pratiti sa istim identifikacionim brojem, sve od veleprodaje, preko maloprodaje, te na kraju sve do roštilja. To je zakon s univerzalnom primjenom u cijeloj državi i upravo zbog ovoga Urugvaj je jedan od najvećih svjetskih proizvođača i izvoznika mesa i dobar primjer svima koji imaju podlogu za razvijanje mesne industrije, a tu svakako vidim i Republiku Srpsku. Potencijal svakako postoji, ali očito su nam potrebna iskustva i znanja kakva posjeduje Urugvaj.

Tajna uspjeha je u tome što lijevo orijentisana vlast vodi privredu upravljajući se prema tržištu. Praktični potezi vlade u Montevideu nisu populistički eksperimenti. Ujmesto da se, poput Argentine, osloni na štampanje novca, vlast finansira smanjenje siromaštva umjerenim povećanjem poreza. Osnovu za to pruža tržišna privreda koja uključuje razvijen sektor proizvodnje i više jakih grana kao što su softverska industrija, obrada drveta, turizam i pre svega transport. Na sve ovo se nadovezuje društveni liberalizam koji je Urugvaju i aktuelnom predsedniku pribavio progresivan imidž u svijetu: Legalizacija istopolnih brakova i marihuane te prihvatanje izbeglica iz Sirije.Prošle godine Frente Amplio je predložila u parlamentu nacrt zakona koji nastoji da ograniči količinu obradive zemlje koju mogu steći strane privatne kompanije, sa naročitim osvrtom na zaustavljanje špekulanata. Svi ovi potezi ipak nisu naišli na odobravanje svih djelova stanovništva u Urugvaju. Ima i onih koji smatraju da su odluke vlade previše ljevičarske. Liberalizacija abortusa ostaje sporna čak i unutar samog vladajućeg bloka. Žale se i oni koji misle da vlast još uvek nije postigla dovoljno, dok drugi negoduju zbog povećanih poreza. Konačno, mnogima je trn u oku to što „Frente Ampliu“ nedostaje svježa krv. Na ovogodišnje izbore ovaj politički savez izlazi sa istim timom kao pre deset godina, jer ovogodišnji predsjednički kandidat Tabare Vaskez ima 74 godine, a Hoze Muhika 79.

Vaskezov protukandidat Lakalje Pou zna kako da iskoristi ovo nezadovoljstvo. Umesto da direktno napada „Frente Amplio“, ovaj mladi političar im odaje priznanje za postignute uspehe i najavljuje da će nastaviti u istom smeru. Istovremeno, on ističe nedostatke u sektoru obrazovanja i javne bezbjednosti, koji još uvek nisu na zadovoljavajućem nivou. Ono što je upadljivo jeste da se pored toga, on se zalaže za oprezno distanciranje od sporazuma o slobodnoj trgovini sa Argentinom, Brazilom, Paragvajem i Venecuelom i želi da se Urugvaj okrene drugim partnerima: Sjedinjenim Državama, Evropskoj uniji. Ne bih da prejudiricam ali pada mi na pamet da je mlađahni Pou očito kandidat sa američkom podrškom, a znamo šta to znači u današnjim globalnim relacijama. Ovome treba dodati i da je pre 2 mjesca Stejt Department dao saopštenej u kome traži da Urugvaj preispita svoje trgovinske odnose sa Rusijom. Ko će od njih dvojice biti predsjendik Urugvaja vidjećemo u drugom krugu predsjedničkih izbora 30.11.2014.

Iz ove kratke analize možemo svakako vidjeti da je Urugvaj sjajan primjer za slobodarske i ekonomske lekcije Republici Srpskoj i da ove zajedničke zastave mogu da budu dobra opomena i podsjetnik na neke pozitivne lekcije. Svakako bi vrijedilo još detaljnije pristupiti proučavanju određenih ekonomsko razvojnih sektora u Urugvaju i sve one pozitivne primjere primjeniti kod nas, a zašto da se u neko dogledno vrijeme ne bi napravila i određena saradnju sa koalicijom Frente Amplio. Još jedan pozitivan argument koji mi lično mnogo govori o raspoloženju i slobodarskom narodu Urugvaja je to što nisu priznali Kosovo* i što to neće učiniti jer poštuju u potpunosti teritorijalni integritet Srbije. Što se tiče  međunarodne javnosti Urugvaj prolazi gotovo neopaženo, osim kada dobrim fudbalom ponekad iznenadi svijet, ali je u zadnje vrijeme zbog pozitivnog razvoja i ličnog primjera svog predsjednika počeo da privlači pažnju. Prijateljskom narodu Urugvaja možemo samo da poželimo da i dalje nastave da rade u svom interesu i da se razvijaju, a što se tiče nas… “Montevideo Bog te video”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.