Demonstracije u BiH – DEMASKIRANJE – Hrvatski diplomatski gambit (2.dio)

g4300

*Napomena: Prije nego što pročitate ovaj tekst, potrebno je pročitati prvi dio radi povezivanja informacija.

Kako je u BiH sve počelo, kad je počelo, i zašto baš u Tuzli ? Na ova pitanja mnogi od nas imaju svoje odgovore, uglavnom vlada velika zbunjenost, a ja ću pokušati dati svoje razmišljanje na osnovu situacije,  hronoloških događaja i dostupnih informacija. Počeću sa podatkom za sve one koji nisu znali da je Hrvatska jedina država koja ima svoje predstavništvo, odnosno konzulat u Tuzli. Prošle godine za veoma kratko vrijeme Hrvatska je u Tuzli promjenila dva  konzula žerana (gerant), i dok u svim ostalim konzulatima imaju generalne konzule u Tuzli je i trenutno na snazi ovaj niži rang. Naime, u konzularnim zvanjima postoji diplomatsko rangiranje, pa tako i u Hrvatskoj koje možete pogledati ovdje, gdje se jasno vidi da je žeran po rangu ispod generalnog konzula i on se imenuje u slučaju privremene odsutnosti šefa konzulata i to kao vršilac dužnosti ad interim. Za ovakav “status konzula” u Tuzli imam određene sumnje, a one su vođene istagom 2012. o trgovini pasoša Republike Hrvatske od kojih su neki završili u rukama osoba iz Srbije i Crne Gore povezanih sa kriminalom. Ovim povodom tada su uhapšena dva službenika hrvatskog konzulata u Tuzli. Naravno to ne mora da bude razlog zbog održavanja nižeg ranga, ali je vrlo jaka indicija. Prvo je  prošle godine za žerana konzulata u Tuzli imenovan Davor Zujić  i kao što se iz članka vidi datum 27. jun što znači da je on već bio na toj funkciji, no nedugo za tim na moje iznenađenje gospodin Zujić je smjenjen, a za konzula žerana (geranta) imenovan Ivan Bandić. Pretpostavljam da se ova promjena desila negdje krajem septembra jer je 22. oktobar prvi zvanični datum do kojeg sam uspio doći gdje se pojavljuje Ivan Bandić u ulozi novog konzula žerana, a riječ je o jednoj umjetničkoj izložbi. Da iznenađenje bude veće gospodin Zujić nije opozvan već je premješten na poziciju konzula prvog reda u istom konzulatu. Pored gore pomenutih u konzulatu u Tuzli radi i Badanjek Vlado koji takođe ima rang konzula prvog reda. Ovaj konzul je 2005. godine opozvan sa svoje dužnosti u Skoplju zbog prijave za pedofiliju koju je Ministarstvo vanjskih poslova naravno demantovalo. Nakon ovih saznanja zapitao sam po kojoj proceduri Ministarstvo inostranih poslova BiH izvršava provjere i ovakvim i drugim konzulima izdaje egzekvature  ?

g3146

Prvi važniji događaj u mojoj hronologiji je posjeta Tomislava Karamarka Tuzli 25.9.2013. povodom godišnjice osnivanja županijskog odbora HDZ-a BiH Soli. Tom prilikom je izjavio da je prethodnih desetak godina, ulazak u EU bio vanjskopolitička preokupacija Zagreba, te su interesi Hrvata u BiH bili nepravedno zapostavljeni. “Toga više neće biti! Hrvatska sada ima instrumente na većem nivou, instrumente koje je već pokrenula kako bi se riješio ključni preduvjet stabilnosti i budućnosti BiH – zbiljska ravnopravnost Hrvata.” Ključna rečenica i baš u Tuzli,  pitam se samo na koje je to instrumente mislio gospodin Karamarko? Kompletan članak možete pogledati na zvaničnom sajtu HDZ.

Još jedan bitan datum u hronologiji ovih protesta je i 16.12.2013. kada je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić bio u posjeti Tuzli. Ovim povodom je i sa svojim bratićem Ivanom Bandićem, konzulom u Tuzli bio na prijemu kod muftije tuzlanskog, što potvrđuje slika ispod.

mu-tuz-grad-zag-12-2013-1-600x400

Neizostavan je takođe i intervju konzula žerana Ivana Bandića 19.1.2014. koji dao za Radio Slobodna Evropa. Prvo sam primjetio da je on tad predstavljen kao “novi hrvatski konzul” što mi se odmah učinilo kao nevješto od strane novinara, jer je on na toj funkciji gotovo 4 mjeseca. U ovom razgovoru pored standardnih diplomatski neutralnih rečenica konzul Bandić je u jednom djelu naveo:

“Neprovođenje te odluke je pokazalo da su manjine diskriminirane – samim nepostojanjema mogućnosti da budu birani, da biraju, a s druge strane se pokazalo da je jedan narod, u ovom slučaju Hrvati, diskriminiran. Opet se vraćamo na uređenje institucija i propisa koji to mogu spriječiti – znači, o promjeni Ustava Federacije…” 

Sa ovom izjavom je otprilike dao dovoljno do znanja o ulozi Hrvatske u političkoj situaciji u BiH. Da ovo svakako nisu obične riječi nekog običnog novog konzula, pokazuju neke od sledećih činjenica koje argumentovano prezentujem. Naime, u zvaničnoj biografiji  piše da je konzul Ivan Bandić od 1987/92. radio u MUP BiH u Mostaru. Ipak, ovo je malo iskrivljena informacija zapravo, jer je Bandić nakon diplome na Pravnom fakultetu u Mostaru 1988. godine dobio posao u Službi državne bezbjednosti (SDB – UDBA) gdje je radio u odjeljenju za imigraciju, sektor SAD, što potvrđuje dokument ispod iz 1990. godine. Na ovo mjesto ga je zaposlio tadašnji načelnik SDB Mostar Slobodan Šarenac, a na preporuku Bandićevog brata koji je bio njegov lični vozač. Nekima je Šarenac poznat kao kasniji savjetnik za bezbjednost Radovana Karadžića u vrijeme rata.

x55134792975867776

Krajem 1990. godine Ivan Bandić se povezuje s Miroslavom Tuđmanom, tadašnjim šefom HIS-a (Hrvatska izvještajne službe), koji ga je pozvao da radi za njega. Tada započinje njegova karijera u obavještajnim službama pod diplomatskim plaštom na relaciji Sarajevo – Hag – Tirana. Kao operativac radio je na slučajevima međunarodnih zločina i terorizma. Osim ovoga holandska policija je krajem devedesetih uhapsila Ivana Bandića, jer je pod krinkom diplomate špijunirao zaposlene tužilaštva i međunarodnog suda. Prema pisanju Jasne Babić u tekstu “Svi Perkovićevi ljudi”  spominje se Ivan Bandić kao oficir za vezu obavještajne agencije u Mađarskoj. U biografiji vidimo da je on 2007. poziciju konzula u Pečuju, zamjenio za poziciju ambasadora u Mađarskoj. Ova informacija i nema veze sa protestima koliko potkrijepljuje pozadinu hrvatskog konzula žerana u Tuzli.

Sledeća vijest koja se javlja kao interesantna za drugi nivo protestnih prilika u BiH je opet dolazak Tomislava Karamarka, ali ovog puta u Mostar 1.2.2013. samo četiri dana prije demonstracija. Na sastanku sa Draganom Čovćem istakao je potrebu da hrvatske stranke nastupe na izborima zajedno u okviru Hrvatskog narodnog sabora (HNS). Osim ovoga Karamarko je posebno podvukao da oni podržavaju ulazak BiH u EU, samo u slučaju da su Hrvati ravnopravni. „Obveza da skrbimo o Hrvatima iz BiH za nas nije samo ustavna, nego i duboko emotivna“. Znamo da je Tomislav Karamarko predsjednik HDZ – a, ali meni u ovom trenutno to nije bitnije od činjenice da je on od 2006. pa do 2008. vršio dužnost šefa SOA ili Sigurnosno obavještajne agencije u Hrvatskoj i da se njegovo ime takođe provlači u tekstu “Svi Perkovićevi ljudi” zajedno sa sadašnjim konzulom u Tuzli, kao i mnoga druga zanimljiva imena i slučajevi za čiju analizu je potreban poseban tekst.

Na dan protesta 5.2.2014. hrvatski mediji, a zatim i naši su prenijeli vijest o tome kako je Hrvatska raspisala optužnicu protiv generala VRS Manojla Milovanovića i to ni manje ni više nego zbog navodnog granatiranja civila. Inače general Milovanović je prošao dril u Hagu, kao i dril sudova u BiH i nije bio optužen ni zbog čega. Iako je optužnica bila raspisana 7. januara u medijski etar je puštena tek 5. februara na dan protesta u Tuzli i poslije raspisivanja optužnice iz Srbije za Naserom Orićem. Svakako Hrvati su odabrali odličan “tajmnig” da ubodu prst u oko Republici Srpskoj u ionako napetoj situaciji nakon Orićevog prijema u zgradi Predsjedništva BiH, rekao bih sa razlogom, mudro i pred proteste. Na pitanje zašto je raspisana potjernica general Milovanović je kratko odgovorio:

Otkud ja znam šta im je palo na pamet, da li su znali da će biti raspisana potjernica za Naserom Orićem, pa su htjeli neku ravnotežu“.

U nizu posijednjih događaja koji nam takođe daju određene odgovore je i posjeta premijera Hrvatske Zorana Milanovića Mostaru dva dana nakon protesta. Iako uz poruke pomirenja premijer Milanović je napravio par kikseva slučajno ili namjerno tek će da se otkrije. Naime, on je došao u Mostar dok se u Sarajevo nije ni najavio. Diplomatski ovo bi moglo da se protumači da bi njegovu poruku iz Sarajeva čuli svi građani BiH, a iz Mostara samo neki. Zbog ovoga je prvenstveno i kritikovan od strane Bakira Izetbegovića i Željka Komšića. Da li ovu posjetu tumačiti kao pomirljivu u skladu sa situacijom ili je to po onoj staroj da se “izvršilac uvijek vraća na mjesto zločina” prosudićete sami u narednim mjesecima.

Poslijednje što ide u prilog ovoj argumentaciji je i današnji intervju hrvatskog parlamentarca Picule za Večernji list pod nazivom “BiH ruše nacionalizmi dva naroda, hrvatsko pitanje je otvoreno” gdje i on vrlo vješto pristupa ideji objedinjavanja (prema popisu) malobrojnog hrvatskog korpusa u BiH, pred neke naredne događaje.

Hrvatsko pitanje u BiH u osnovi je i danas otvoreno. Treba se, prije svega, čuvati da ga sami Hrvati ne zatvore nasjedanjem na nerealne projekte ili pristankom na nove loše kompromise. Zato bi najprije valjalo postići konsenzus unutar hrvatskog naroda u BiH

Zaključak gore navedenog vodi određenoj analogiji i jasno je da Hrvati od trenutnih događaja i silnih zahtjeva na sva vrata za promjenu Ustava BiH najviše profitiraju. Nezvanično ni rezultati popisa u BiH koji uskoro treba da budu objavljeni ne idu Hrvatima na ruku. Iako politički i korpusno inferiorni unutar Federacije BiH, ulazak Hrvatske u EU je sve to nadoknadio i dao im vjetar u leđa pret oktobarske izbore. Sa druge strane i EU (Njemačka) je nestrpljiva sa stagniranjem BiH po pitanju rješavanja presude Sejdić – Finci, dok je na drugoj strani pitanje ukrajinskog evropskog opredjeljenja veoma upitno. Da li sve ovo može označiti Hrvate kao nekoga ko je onaj “prvi socijalni nivo” u igrici prepustio Bošnjacima, a nakon pređenog prvog, “drugi obavještajni nivo” su preuzeli oni. Moram sad da citiram predsjednika jednog sindikata u Tuzli kad je zgrada Vlade kantona počela da gori “Od ovog momenta ja ne znam ko vodi ovaj protest”, rekao bih da su oni pošteni i nezadovoljni ljudi dobro prešli prvi nivo koji se ovdje završio. Bilo kako bilo, točak u BiH se pokrenuo, a Hrvati su očigledno svjesni situacije i svog položaja odlučili da taj točak prvi zavrte. Uz minimalno žrtvovanje, sa analitičkog aspekta “Hrvatski diplomatski gambit” zaslužuje pohvale za organizaciju i odvažnost.

*Iz ove serije slijede još dva teksta, a sledeći na redu je “Bošnjački politički šah”

Advertisements

4 thoughts on “Demonstracije u BiH – DEMASKIRANJE – Hrvatski diplomatski gambit (2.dio)

  1. Ono što pruža mnogim zvaničnicima u BiH, ali i u RS “manipulaciju” masom (koja jeste i nije učestvovala u ovim neredima) jeste činjenica da je tanka linija između demonstracija i građanskih nereda, njihovih uzroka i posljedica. Bez obzira na sve izjave i uzroke ovakvog jednog dešavanja, građansko je pravo da iskažu nezadovoljstvo, ali drugo je kada takvi “protesti” počnu da stvaraju prijetnju i postaju unutrašnji oblik ugrožavanja sopstvene države. Svaka čast kolegi Nevenu na svemu prezentovanom, a u cilju “proširenja” kritičkog osvrta na cjelokupna dešavanja, želim samo da istaknem kako se efikasno suzbijanje građanskih nereda postiže sa dobro organizovanim sistemom bezbjednosti. Ova dešavanja su pokazala da imamo nakompleksniji sistem bezbjednosti koji je pokazao neefikasnost, negativan sukob nadležnosti, pretjeran broj policijskih i bezbjednosnih agencija i još mnogo toga. Između ostalog, narušavanje javnog reda i mira u većemo obimu (bez obzira na uzroke) mora zahtjevati upotrebu adekvatnih sredstava sile. Nije mi cilj opravdati upotrebu sile prema građanima, ali svakako da ni najobičniji kordoni policije (shodno prikazanom) najmanje su ličili na kordone koji se formiraju u takvim situacijama. Dalje, o zapaljenim institucijama, arhvima i sl. ne bih da proširujem komentar. U svakom slučaju neefikasna intervencija policije dovodi samo do produbljavanja krize, šalje negativnu sliku, što se manifestuje još masovnijim neredima. Takođe, psihologija mase je čudo. Ne smije se zaboraviti da se danas mijenja ideologija rata jer mnoge države koriste građanske nerede protiv drugih država – specijalni rat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.