Ruska raketna diplomatija u tri faze

AP080510141585web_944_1

Već dugo vremena razmišljam da napišem jedan kvalitetan tekst o Rusiji i evo sad sam se konačno odlučio da to i uradim. U moru informacija sa globalne scene koje nam dolaze o angažmanu Rusije oko pitanja Sirije, Irana, Ukrajine i ostalih, pokušaću da izvučem ono što bi moglo biti bitno i krucijalno tokom 2014. kao i u odnosima između SAD i NATO – a sa jedne, i Rusije sa druge strane. Svoju analizu ću početi sa godišnjom pres konferencijom koju je održao predsjednik Rusije Vladimir Putin 19.12.2013. Sama konferencija je trajala nešto više od 4 sata  i pričalo se o raznim temama, od Snoudena do Ukrajinskog pitanja, ali ono što je bitno za ovaj tekst i što ću posebno izdvojiti je pitanje ruskih raketnih sistema Iskander. Ovaj dio je bitan jer se odnosi kao potencijalni odgovor na postavljanje NATO (američkog) raketnog  štita u Evropi pod nazivom EuroPRO. Sama konferencija je veoma zanimljiva za pogledati, a od 28. minute možete vidjeti pitanje koje je novinar postavio Putinu vezano za raketne sisteme Iskander. Video samo ovog djela posebno izdvajam ispod.

Najbitnije u samom odgovoru je informacija da Moskva još nije donijela zvaničnu odluku oko postavljanja ovih raketa u Kalinjingradsku oblast, ali i da Iskanderi “nisu jedini odgovor kojim Rusija raspolaže u zavisnosti od prijetnji koje je okružuju“. Koji su to po mom mišljenju dodatni potencijalni odgovori i šta ovo znači objasniću dalje u tekstu, ali prvo riječ više o samom operativno – taktičkom raketnom sistemu Iskander i njegovim preformansama.

                     Slika 1. Kalinjingradska oblast i domet Iskandera

????????????

Iskander sistem se sastoji iz dva podsistema Iskander – M i Iskander – E. Ovo su nove ruske taktičke, balističke rakete na čvrsto gorivo dometa od 50 do  280 km (Iskander M) i do 400 km (Iskander E). Osim ovoga imaju i inercijalno – optički sistem navođenja, bojevu glavu težine 480 kg  i mogućnost upotrebe na temperaturama od – 50 do + 50 stepeni. Raketa se lansira sa visokoprohodnog vozila koje nosi dva takva projektila, a može i samo jedan. Preciznost “Iskandera” iznosi dva metra podbačaja, što je idealno za gađanje malih  ciljeva. Iako ima balističku putanju, “Iskander” se postavlja kao kosi metak, pa mu to omogućava da dio leta ostane skoro sakriven od radara. Na slici ispod možete vidjeti grafiku koja objašnjava karakteristike “Iskandera”.

172128391

Kao što je i sam Putin u odgovoru rekao, Iskanderi nisu sve što Rusija može da “ponudi” i to je samo jedna od mogućih opcija. Pravo pitanje je šta je to još što Rusija ima čime bi dala adekvatan odgovor na poteze NATO saveza? Odgovor nam je upravo dao Dimitrij Rogozin u svojoj novogodišnjoj čestitki upućenoj NATO savezu sa svog tviter profila.

Naravno da se naš veliki i osvjedočeni prijatelj Rogozin koji je svojevremeno istakao i informacije o svom srpskom porijeklu, sa ovom slikom malo i našalio. No, kao što znamo “u svakoj šali ima malo šale”, pa tako i ova fotografija ima snažnu diplomatsku poruku. Na fotografiji se tako osim Djeda Mraza, zgodne “mrazice” i vojnika, nalazi raketa Topolj – M ili najpametnija raketa na svijetu! Smatram da je Putin u svom odgovoru sa konferencije prevashodno mislio upravo na ovu raketu, kao ono što Rusija dodatno može da pokaže kao ili “druga faza raketne diplomatije”. Topolj-M je raketa na čvrsto gorivo, statične i mobilne baze. Dužina njenog trostepenog korpusa  uz čeoni dio iznosi 22,7 m, a prečnik je 1,95 m, dok je težina a bojeve glave – 1,2 tone! Domet je veći od 10 000 km, a tu razdaljinu ona pređe, kako su pokazale probe, za 20-25 minuta. Po stepenu borbene gotovosti i preciznosti ona duplo prevazilazi sve dosad postojeće interkontinentalne balističke rakete u svijetu. Raketni kompleks „Topolj-M“, po ocjeni njegovog generalnog konstruktora Jurija Solomonova, prevazilazi sve ostale interkontinentalne balističke rakete  po mnogim parametrima i spadaju u najpametnije rakete koje imamo danas. Da bi se oborio Topolj – M potrebno je između 5 i 7 presretača sa kopna. Danas SAD ima 26 presretača u bazi Fort Greely na Aljasci i 4 u bazi Vandenberg u Kaliforniji. U prilog ovome treba dodati interesantan izvještaj Čaka Hejgela američkog sekretara za odbranu, o uvođenju još dodatnih 14 presretača do 2017. godine. Dakle, iz svega navedenog se jasno vidi da je “Topolj M” druga faza koja dolazi poslije “Iskandera”. 

Topol

Ukoliko ni stavljanje Topolj M sistema u pripravnost ne bude dovoljno da se SAD i NATO zamisle i zaustave svoju jednostranu hegemoniju u sopstvenom polarnom svijetu, smatram da će Rusi ući u još samo jednu fazu prije one konačne i najgore, odnosno globalnog rata. To će biti samo ukoliko budu primorani, prvi ga sigurno neće izazvati jer na zapadu “Ja” stavljaju velikim, a “ja” na istoku pišu malim slovom. Prema mom mišljenju i istraživanju treća faza ruske raketne diplomatije bi bila slanje svojih podmornica na obale Kube. Da je pozicija Kube korištena i ranije u odnosima između SAD i SSSR svjedoči nam i “Kubanska raketna kriza 1962.” Ovog puta predsjednik Rusije “vjerovatno ne bi” ništa instalirao direktno na teritoriju Kube, ali bi se zato u kubanskoj obali našla bar jedna podmornica. Ta podmornica bi vjerovatno bila ona najnovije proizvodnje i najmodernija koju Rusija trenutno gradi iz klase Borej, a zove se “Vladimir Monomak“. Ime je dobila po jednom od najkvalitetnijh državnika na prostorima srednjovjekovne Kijevske Rusije koji je učestvovao 13 uspješnih vojnih bitki u ime svoga oca, a veoma često sudjelovao i u diplomatskim pregovorima, morate priznati i sama pozadina imena podmornice se uklapa u cjelu priču. Prva podmornica iz ove klase “Yuriy Dolgorukiy” čija je izgradnja počela 1996. godine, nedavno je uspješno završila program testova i  već se službeno nalazi u upotrebi. Druga podmornica iz iste klase imena “Aleksandar Nevski” je pre par dana uvedena u sastav ruske mornarice prigodnom svečanošću. One nose rakete iz sistema “Bulava” koji je ustvari mornarička verzija kopnenog sistema “Topolj M” sa sličnim preformansama i dometom, što dovoljno govori o njihovoj snazi i namjeni.  Osim ove dve Putin je najavio da će Rusija do 2020. proširiti svoju flotu na 8 novih podmornica iz klase Borej.

YD

Da priča o trećoj fazi u kubanskim obalama ima i svoje pokriće, pokazuje nam i vijest iz avgusta mjeseca prošle godine koju su svjetski mediji slabije ispratili, a riječ je o “prijateljskom boravku” ruskih brodova na Kubi. Svi mi koji svijet promatramo očima geopolitike svakako ćemo osim prijateljskih motiva tu svrstati i one geostrateške. Da su odnosi Kube i Rusije više nego prijateljski i da ova posjeta nije slučajna govori i vijest iz decembra 2013. da je Rusija otpisala 90 % duga koji je Kuba imala prema bivšem SSSR – u, a koji je iznosio 29 milijardi dolara. Pored toga na kraju teksta u jednoj rečenici se navodi i zainteresovanost ruskih naftnih kompanija za bušotine na Kubi. Tragom ove rečenice došao sam i do podataka o sastanku krajem prošle godine, između Raula Kastra i Igora Sečina izvršnog direktora Rosnjefta, kao i o aktivnostima Zarubežnjefta na Kubi u 2013. Sa svim tim geostrateškim, prijateljskim, diplomatskim i ekonomskim potezima se očito pokušava obezbjediti Kastrova podrška i nesmetan prilaz kubanskim teritorijalnim vodama. Neko bi rekao “jednom partneri uvijek partneri”.

Ovim bi i završio ovaj mogu slobodno reći iscrpan tekst,  koji nas lagano uvodi u povratak bipolarnog svijeta ili ako mene pitate onog boljeg, jer ovaj polarni kojeg imamo na sceni od pada Berlinskog zida se nije pokazao kao opšte uspješan. Mnogi su u proteklih 20 i kusur godina osjetili taj hegemonizam na svojim leđima. Ako ste mali i nejaki kao što su to rascjepkane rebublike bivše SFRJ, nije bilo druge opcije osim ostati svoj pa dobiti po leđima odmah i sad, ili pridružiti im se i isto tako dobiti po leđima vremenom, suptilno i sa osmjehom, te na kraju opet još više izgubiti sebe. Svakako u geopolitici vlada ono staro pravilo da su samo interesi vječni. Prema tome ne izuzimam ni Rusiju kad su interesi u pitanju. Oni su takođe pokazali svoje kapitalističke zube i prema nama, a posebno pri sporazumima oko Južnog toka. Mi tu možemo biti za ili protiv, ali zbog svijeta u cjelini i budućnosti planete, buđenje Rusije i pomjeranje tasa na istok je generalno pozitivna stvar. Prvi primjer kojem smo bili svjedoci je onaj u Siriji i zaustavljanje rezolucije za bombardovanje što se do sada pokazalo kao ispravna odluka. Što se tiče nas “malih i nejakih” ali velikog srca, trebalo bi malo usporiti i sačekati da se tas na globalnoj vagi potpuno izravna. Ako stavimo pitanje Kosova* u fokus, Rusija je ta koja će uložiti veto pri zahtjevu za prijem u UN, to zasigurno neće učiniti evropske države u Savjetu bezbjednosti, a još manje SAD. Ako je u tom istom fokusu pitanje Republike Srpske onda će prisustvo ruskih kompanija svakako osim strateške kompaktnosti RS kod Brčkog, obezbjediti mir i stabilnost u BiH jer sumnjam da bi Rusi svoj kapital prepustili “ratnoj hunti” ako bi nekim slučajem došlo do rata u BiH,  kako neki na moje čuđenje i priželjkuju. Treći argument je ta istorijska povezanost i sentimentalnost koju naš narod ima prema Rusiji i to je fino, ali u vrijeme kapitalizma, velikih interesa naftnih kompanija i treniranja globalnih mišića, ostaviću ovo ipak na trećem mjestu. Ovakve argumente svakako nemamo sa zapadnim civilizacijskim tekovinama, osim ako izuzmemo onaj prvi veliki izvoz suve šljive iz Srbije u SAD 1882. i njegovu vrijednost od milion dolara godišnje. To su ipak bila neka davna i karakterno bolja vremena, neke druge Amerike, a bogami i Srbije. Большое спасибо!

3 thoughts on “Ruska raketna diplomatija u tri faze

  1. Pingback: Preko Ukrajine do “nesvrstanosti” – nova stara šansa za Srbiju i BiH | Nevendjenadija's Blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.